Enzymedica seedeensüümid

Esileht / KUIDAS SÜÜA NII, ET SÄILIKS ROHKEM TOIDUENSÜÜME JA KEHA KULUTAKS VÄHEM ENERGIAT SEEDIMISELE!

KUIDAS SÜÜA NII, ET SÄILIKS ROHKEM TOIDUENSÜÜME JA KEHA KULUTAKS VÄHEM ENERGIAT SEEDIMISELE!

KUIDAS SÜÜA NII, ET SÄILIKS ROHKEM TOIDUENSÜÜME JA KEHA KULUTAKS VÄHEM ENERGIAT SEEDIMISELE!

15.12.2017
KUIDAS SÜÜA NII, ET SÄILIKS ROHKEM TOIDUENSÜÜME JA KEHA KULUTAKS VÄHEM ENERGIAT SEEDIMISELE!


Eelmistes postitustes tegime juttu, et toidu igasugune kuumtöötlemine ca 47°C juures hävitab kõik toiduensüümid 15 minutiga. Toon mõned lihtsad näpunäited, kuidas saaksime toitu valmistada ja süüa nii, et toiduensüümid säiliksid ja organism ei peaks kulutama lisaenergiat seedeensüümide juurdetootmiseks.

Kõige lihtsam on muidugi süüagi kõike värsket ilma kuumutamata, aga see kõlab ilmselt meist enamusele rohkem nagu taimetoitlus. Kui oleme harjunud kõiki köögivilju panni pealt või aurutist läbi laskma, siis esimene samm võiks olla see, et prooviksime mõned korrad nädalas neist köögiviljadest (kapsas, porgand, kaalikas) teha pigem toorsalateid. Praegusel aastaajal sobib ülihästi liha kõrvale hapukapsas, mis on tänu tublide bakterite tööle eriti ensüümirikas toiduaine. Loomulikult käib jutt toorest hapukapsast, mitte prae- või mulgikapsast. Või kui oleme harjunud köögivilju pigem vokkima, siis võiksime 50% plaanitud kogustest vokkida ja teine 50% kuumutamata jätta ning seejärel need omavahel kokku segada. Sellega oleme juba saanud natukenegi organismi toetada.

Tänapäeval on kohati väga populaarne blenderdamine, mis niiöelda teeb närimise töö meie eest ära. Seda meetodit kasutades peab aga teadma, et kui me blenderdatud toiduaineid üldse suus ei mälu ja tarvitame nagu jooki, siis ei saa paraku meie seedeelundkond suust signaali, et on vaja hakata seedeensüüme tootma. Seetõttu on soovitatav lisada blenderdatud segule tahkemaid koostisosi, mis sunniksid meid ikkagi toitu mäluma, et keha teaks hakata õiged seedeensüüme tootma. 

Osades ringkondades on trendiks muutunud ka puuviljade ja köögiviljade kuivatamine spetsiaalsetes dehüdraatorites. Kuid ka seal peaks jälgima seda, et temperatuur ei ületaks 42-43°C ning hiljem, enne tarvitamist, tuleks kindlasti antud toiduaineid vees leotada, et toiduensüümid uuesti aktiveerida.
Tean, et osades riikides on olemas lausa sellised toortoidu restoranid, kus ühtegi toidu koostisosa teadlikult ei kuumtöödelda vaid valitakse teistsugused toiduvalmistamise viisid, millega on tagatud toiduensüümide maksimaalne säilimine. Siit ka tänane küsimus ja üleskutse: kas keegi teab või on kuulnud, et Eestis analoogset restorani olemas on või oskate nimetada Eestis asuvaid restorane, kus pakutakse eelkõige toortoitu? Tag-ige siis siia postituse alla näiteks nende restoranide FB aadressid.

Artikkel: FB grupp VÄLJAKUTSE

VEEL HUVITAVAT LUGEMIST:

TEEME LÕPU SEEDIMISEGA SEOTUD PROBLEEMIDELE!

SEEDIMINE KORDA! Kas tunned seedeensüüme, mida sul pole?

KUIDAS VALIDA PARIMAID SEEDEENSÜÜME?

MIKS ON SEEDEENSÜÜMID SINU KEHALE VAJALIKUD?

ENSÜÜMID - ELU VÕTI!

ELUTÄHTSAD ENSÜÜMID!

KUIDAS TOIME TULLA LAKTOOSITALUMATUSEGA?

GLUTEENITALUMATUS POLE PELGALT TRENDIHAIGUS!

SEEDEENSÜÜMID TAGAVAD TOITAINETE IMENDUMISE!

Vaata loengut ensüümidest „ELUTÄHTSAD ENSÜÜMID“, mis võib muuta Sinu senist elu –toitumisharjumusi, enesetunnet ja isegi kaalu alatiseks!

Loengu vaatamiseks vajuta pildile.