Kuumus hävitab kõik ensüümid!

Ensüümid on kõige kuumatundlikumad toidus (ka organismis) olevad ained.

Eelmises postituses sai juba veidi kirjutatud, et toiduensüümid hävinevad kuumtöötlemise käigus ning kui see on juhtunud, peab organism kulutama veel ekstra lisaenergiat, et toota rohkem juurde seedeensüüme, kui muidu tarvis oleks.


Ensüümid hakkavad hävinema juba 40°C juures ja hävinevad täielikult 47,78°C juures ca 15 minuti jooksul. Juhul, kui temperatuur on oluliselt kõrgem, lüheneb ka oluliselt aeg, mille jooksul ensüümid täielikult hävinevad.


Samasuguse temperatuuri juures hävinevad täpselt samamoodi ka kehasisesed ehk metaboolsed ensüümid, mis on seotud absoluutselt kõikide organismis asetleidvate reaktsioonide ja funktsioonidega. Kas teadsid, et see ongi põhjus, miks me võime surra ülikõrge palaviku korral? Kui ensüümid hävinevad, siis ei ole elu enam võimalik.


Siinkohal siis mõned näited söögitegemise ja –säilitamise viisidest, mis hävitavad peamiselt taimses toidus olevaid toiduensüüme:
• Keetmine,
• Grillimine,
• Konserveerimine,
• Praadimine,
• Pastöriseerimine,
• Röstimine,
• Aurutamine,
• Soojendamine mikrolaineahjus,
• Kiiritamine ( salatid, puuviljad, pähklid )


Paku, millised toidu säilitamise viisid hoopis suurendavad ensüümide hulka!?!

Artikkel: FB grupp VÄLJAKUTSE

Autor: Toitumisnõustaja Teele Teder

 

Veel huvitavat lugemist:

TEEME LÕPU SEEDIMISEGA SEOTUD PROBLEEMIDELE!

SEEDIMINE KORDA! Kas tunned seedeensüüme, mida sul pole?

KUIDAS VALIDA PARIMAID SEEDEENSÜÜME?

MIKS ON SEEDEENSÜÜMID SINU KEHALE VAJALIKUD?

KUIDAS TOIME TULLA LAKTOOSITALUMATUSEGA?

SEEDEENSÜÜMID TAGAVAD TOITAINETE IMENDUMISE!