
KKK - Kõik toidutalumatusest ja Enzymedica Digest Spectrumist™
Spikker:Küsimused 1-13: mis on toidutundlikkus, toidutalumatus ja selle liigid?Küsimused 14-16: mis on toiduallergia?Küsimused 17-23: elu toidutalumatusega.Küsimused 24-39: mis on Enzymedica Digest Spectrum™ ning kuidas see aitab toidutalumatuse puhul?1. Mis on toidutalumatus?
Toidutalumatus kirjeldab olukorda, kus inimese seedeelundkonnal on mingi toidu(osakese) seedimisega raskusi. Talumatus võib tekkida nii ühe kui ka mitme toidu(aine) suhtes. Toidutalumatusest tulenevate sümptomite raskusaste oleneb tihtipeale söödava toidu kogusest. Väiksem kogus ei pruugi alati sümptomeid põhjustada. Tänapäeval arvab 30-50% inimestest endal olevat kas toiduga seotud talumatust või allergiat.
2. Mis on varjatud toidutalumatus?
Varjatud toidutalumatuseks nimetatakse olukorda, kus inimene tunneb teatud toitude söömisel ebamugavustundeid, kuid ei ole enesevaatluse või arstliku kontrolli järel suutnud kindlaks teha, mis toiduaine talumatust täpselt põhjustab. Sageli on toiduaine, mis inimesele talumatust valmistab, just eriliselt meelepärane.
Seda põhjustab asjaolu, et organismil on puudu just sellest toidust saadavad toitained või vitamiinid, aga samas ei ole organism võimeline antud toitu lõpuni seedima ning sealt neid vajaminevaid aineid kätte saama. Seetõttu tekib nõiaring, kus isu tekitavad tihti toidud, mille seedimisega keha hätta jääb.
3. Mis vahe on toidutundlikkusel ja toidutalumatusel?
Lähtuvalt tekkivate sümptomite esinemissagedusest ja intensiivsusest saame rääkida kas toidutundlikkusest või -talumatusest. Kergemate ja harvemini esinevate murede korral räägime tundlikkusest ja mõõdukate ning raskete puhul talumatusest.
4. Mis on levinumad toidutalumatuse sümptomid?
Toidutalumatuse sümptomid ei pruugi alati välja lüüa toidu söömise ajal, vaid paar tundi kuni paar päeva hiljem. Sümptomite raskusaste võib varieeruda olenevalt söödava probleemi põhjustava toidu(aine) kogusest. Üldjuhul toimuvad toidutalumatusega seotud reaktsioonid seedeorganites (st toitu ei seedita piisavalt / õigesti), kuid lisaks allolevatele sümptomitele on inimesed seostanud oma pikaajalist toidutalumatust ka näiteks uneprobleemide, peavalude, tujukõikumiste ja keskendumisraskustega. Iseloomulikud sümptomid on ka halb hingeõhk ning probleemid juuste, küünte ja nahaga, mis tulenevad toitainete puudulikust omastamisest.
Sageli ei teata, et paljude eelmainitud tervisehäirete tegelik põhjus võib peituda toiduainete talumatuses. Seetõttu süvendatakse pahatihti mainitud ilminguid veelgi, üritades neid ravida erinevate medikamentidega või operatsioonidega.
NB! Iga kõhuvalu või kõhulahtisus ei pruugi olla toidutalumatus! Kui sama toitu süües ei teki regulaarseid toidutalumatuse sümptomeid, ei pruugi olla tegu toidutalumatusega, vaid näiteks toidumürgitusega.
5. Mis põhjustab toidutalumatust?
Enimtuntud toidutalumatuse põhjustajad on 1. teatud seedeensüümide puudulikkus kehas, 2. teatud lisaained toidus, 3. seedimisega seotud tervisehädad nagu ärritunud (või läbilaskva) soole sündroom või 4. stress (loe keemilise stressi kohta lähemalt SIIT). Tihtipeale tekib toidutalumatus pikaajalise kehvade toiduvalikute ja ebatervisliku elustiili tagajärjel, kuid võib olla tingitud ka geneetilisest eelsoodumusest, mida on Eestis näiteks laktoosi ja gluteeni suhtes võimalik testida.
Hetkeseisuga ei teata kõigi toidutalumatuste täpset tekkemehhanismi. Kuna erinevatel inimestel võivad kahtlusalused toiduained tekitada erinevaid sümptomeid, ei ole suudetud kõigi talumatuste kohta veel täpseid teste luua.
Üldjuhul põhjustavad toidutalumatust süsivesikud (suhkrud) ja rasvad, harvemini valgud. Lisaks rasvadele ja süsivesikutele võib toidus leiduda ka teisi molekule (näiteks hallitus, toksiinid, lisaained), mis võivad vallandada toidutalumatusele sarnaseid reaktsioone. Loe täpsemalt SIIT!
6. Kas toidutalumatus on geneetiline?
Võib olla, aga ei pruugi. Osade ainete suhtes toidutalumatuse tekkeks võib olla geneetiline eelsoodumus (nt laktoosi ja gluteeni puhul), kuid mitte alati. Samuti ei pruugi geneetiline eelsoodumus tähendada seda, et talumatus elu jooksul avalduma peaks. On täheldatud, et naistel esineb toidutalumatust rohkem kui meestel. Lisaks esineb toidutalumatust peamiselt täiskasvanutel, mis on üldjuhul põhjustatud pikaajalisest kehvadest toiduvalikutest.
7. Kuidas ma tean, kas mul on toidutalumatus?
Pärast söömist tekkinud iiveldus, puhitused, kõhuvalu või ebamugavustunne kõhus ei pruugi alati tähendada, et tegemist on toidutalumatusega. Toidutalumatus võib igal inimesel väljenduda väga erinevalt, isegi kui tegemist on sama toiduainega.
Kui tunned pidevalt ebamugavustunnet kõhus, koged tihedaid seedeprobleeme ja muid nr. 4 küsimuses välja toodud sümptomeid, pöördu teadliku arsti või toitumisnõustaja poole. Eestis müüakse laiaspektrilist toidutalumatuse kodust kiirtesti ja laktoositalumatuse ja tsöliaakia geeniteste ning läbi toitumisnõustaja on võimalik tellida põhjalikku ELISA meetodil Cytolisa testi, mis katab ära 176 toiduainet ning annab tagasisidet ka selle kohta, kui kerge, mõõdukas või raske talumatus konkreetse aine suhtes on.
Toidutalumatuse teemale on Eestis keskendunud toitumisnõustaja Ene Spriit, kellega saab kontakti kodulehel www.toitumisabi.ee või meiliaadressil ene@levistal.ee. Kuna kõigi talumatuste jaoks ei ole eraldi teste veel loodud ning olemasolevad on üsna krõbeda hinnaga, võib abi olla enesekontrolli toidupäeviku pidamisest.
Kirjuta üles toidud, mille söömine sulle ebamugavustunnet tekitab ja kirjuta välja ka selles sisalduvad toiduained ning kas kogus on pigem suur või väike. Sellisel viisil einete ja kaasnevate sümptomite lahti kirjutamine aitab analüüsida, millise toiduaine suhtes võib olla talumatus tekkinud. Võid proovida toiduaine ka oma menüüst elimineerida, et näha, kas analüüs peab paika.
8. Mida teha, kui mul on toidutalumatus?
Kui oled kindel, et sul esineb toidutalumatus ühe või mitme toiduaine suhtes, on esmajärgus oluline oma toidulauda korrastada koos teadliku arsti või toitumisnõustajaga. Päevapealt probleemi tekitavate toiduainete menüüst välja võtmine ei ole soovitatav, kuna see võib kehas omakorda ebameeldivaid probleeme ning oluliste ainete puudujääke tekitada.
Kuna paljud toidud sisaldavad kehale olulisi vitamiine, mineraalaineid ning kiudaineid, on väga oluline enne nende menüüst täielikult välja jätmist teha kindlaks, kas konkreetne toiduaine on päriselt talumatuse põhjustaja ning kas sümptomeid on võimalik ka teisiti ja tervislikul moel leevendada. Enzymedica Digest Spectrum™ seedeensüümilisand on mõeldud just selleks, et leevendada ensüümipuudulikkusest tingitud erinevate toidutalumatuste poolt põhjustatud seedeprobleeme, ka siis, kui probleeme tekitav toiduaine on teadmata.
Näide. Samas ei pea laktoositalumatusega inimene (soovi korral) loobuma kõigist laktoosi sisaldavatest toitudest, vaid saab laktoositalumatust leevendada seedeensüümilisandi Enzymedica Lacto™ tarbimisega.
9. Millised on levinumad toidutalumatuse liigid?
Toidutalumatus jaguneb ühtpidi kaheks: need, millel on tekkemehhanism teada ja millel mitte ning teistpidi kolmeks: farmakoloogiline, ensüümipuudulikkusest või lisaainetest põhjustatud talumatus.
Ensüümipuudulikkusest põhjustatud talumatuste alla kuuluvad näiteks piimatoodetes sisalduva laktoosi või kaseiini talumatus ning puuviljades ja lauasuhkrus sisalduva fruktoosi talumatus. Farmakoloogiliste talumatuste alla kuuluvad näiteks histamiini- ja kofeiinitalumatus. Lisaainete näol põhjustavad inimestele toidutalumatusi näiteks sulfitid ja lõhna-, värvi- ja maitseained. Gluteenitalumatus on üks selliseid talumatusi, mis kuulub praegusel hetkel veel segaste (teadmata) tekkemehhanismide grupi hulka.
10. Mis on gluteenitalumatus ja kuidas seda leevendada?
Gluteen on liimvalk, mida leidub peamiselt teraviljades nagu nisu, oder ja rukis. Gluteenitalumatus on seega talumatus gluteeni sisaldavate toitude suhtes. Loe gluteeni, sellega seonduvate seisundite ja lahenduste kohta põhjalikult SIIT!
Enzymedica Glutenease™ seedeensüümilisand on mõeldud just gluteeni (ja kaseiini) sisaldavate toitude söömisel tekkivate seedeprobleemide leevendamiseks. Loe Enzymedica GlutenEase™ kohta lähemalt küsimusi 25-44 SIIT!
Kui täheldad endal olevat ka muid teraviljadega seotud talumatusi peale gluteeni, soovitame kasutada laia spektriga toidutalumatuste leevendamiseks mõeldud seedeensüümilisandit Enzymedica Digest Spectrum™.
11. Mis on tsöliaakia ehk immunoloogiline toidutalumatus gluteeni suhtes?
Tsöliaakia on raskekujuline geneetilise eelsoodumusega autoimmuunhaigus, mille sümptomid väljenduvad gluteeni söömisel. Gluteen on liimvalk, mida leidub peamiselt teraviljades nagu nisu, oder ja rukis (loe gluteeni kohta lähemalt SIIT). Tsöliaakia diagnoosiga inimesel tekivad gluteeni tarbimise tagajärjel kahjustused peensoole pinnale. Need kahjustused tekitavad omakorda erinevaid autoimmuunseid reaktsioone, toitainete imendumishäireid, lekkiva soole sündroomi ning palju muud. Haiguse põdeja jaoks võib gluteeni allaneelamine põhjustada väga tõsiseid tagajärgi.
Tsöliaakiat saab diagnoosida lihtsa vereanalüüsiga laboris. Tsöliaakia raviks on eluaegne gluteenivaba toitumine. Loe tsöliaakia kohta juurde Eesti Tsöliaakia Seltsi kodulehelt ja SIIT.
NB! Enzymedica seedeensüümilisandid Digest Spectrum™ ja Glutenease™ ei ole mõeldud kasutamiseks tsöliaakiat põdevatele inimestele!
12. Mis on laktoositalumatus ja kuidas seda leevendada?
Laktoos on piimasuhkur, mille seedimiseks vajaliku seedeensüümi (laktaasi) tootmine toimib hästi imikutel, kes toituvad ema rinnapiimast. Arvatakse, et kuni 70% inimestest lülitub täiskasvanuikka saades selle ensüümi tootmine välja, mistõttu tekivad seedeprobleemid, kui nad tarvitavad piimatooteid. Laktoositalumatust on võimalik testida laboris vereanalüüsiga ning geneetilist eelsoodumust geenitestiga.
Enzymedica Lacto™ seedeensüümilisand on mõeldud just laktoosi sisaldavate toitude söömisel tekkivate seedeprobleemide leevendamiseks. Loe laktoositalumatuse kohta lähemalt SIIT ja SIIT!
Kui täheldad endal olevat ka muid talumatusi peale laktoosi, soovitame kasutada laia spektriga toidutalumatuste leevendamiseks mõeldud seedeensüümilisandit Enzymedica Digest Spectrum™.
13. Mis on kaseiinitalumatus ja kuidas seda leevendada?
Kaseiin on piimas sisalduv valk, mis põhjustab tihtipeale seedeprobeeme ka gluteenitundlikkusega inimestele. Esineb ka juhtumeid, kus inimesed arvavad, et neil on piimas sisalduva laktoosi suhtes tundlikkus, kuid tegelikult tekitab seedeprobleeme hoopis kaseiin.
Enzymedica Glutenease™ seedeensüümilisand on mõeldud just kaseiini (ja gluteeni) sisaldavate toitude söömisel tekkivate seedeprobleemide leevendamiseks. Loe Enzymedica GlutenEase™ kohta lähemalt SIIT!
Kui täheldad endal olevat ka muid talumatusi peale kaseiini, soovitame kasutada laia spektriga toidutalumatuste leevendamiseks mõeldud seedeensüümilisanit Enzymedica Digest Spectrum™.
14. Mis on toiduallergia?
Üldjuhul on toiduallergia tekkeks vajalik geneetiline eelsoodumus ning korduv kokkupuude allergeeniga. Toiduallergia on immuunsüsteemi ülitundlikkusreaktsioon allergiat põhjustavale toiduosakesele, mistõttu keha hakkab allergeeniga võitlemiseks tootma antikehasid.
Toiduallergia on alati immuunvastuse tagajärg mingile molekulile kehas, mis on üldjuhul valk (proteiin) või valk, mis on ühendatud mõne rasva (lipoproteiini) või süsivesikuga (glükoproteiin). Reaktsioon võib väljenduda löövete ja põletike näol ning võib anafülaktilise (järsu ja ägeda) reaktsiooni korral lõppeda ka surmaga. Selleks et toiduallergia tekiks, piisab väga väikesest kokkupuutest allergeeniga. Allergianähud tekivad üldjuhul pigem kiiresti, st 15 minuti kuni kahe tunni jooksul.
90% toiduallergia põhjustajatest on:
- muna
- piim
- pähklid
- kala, koorikloomad
- nisu
- soja, seesam
PS! Nisuallergia ei ole sama, mis gluteenitalumatus ning piimaallergia ei ole sama, mis laktoositalumatus! Iga nahalööve ja põletik ei pruugi olla toiduallergia!
15. Millised on toiduallergia sümptomid?
- sügelus suus ja kurgus
- huulte turse
- lööve nahal
- vesine nina
- aevastamine
- hingamisraskused
- oksendamine
- iiveldus
- kõhulahtisus
- kõhuvalu
- anafülaksia
Enzymedica Digest Spectrum™ seedeensüümilisand ei ole mõeldud kasutamiseks toiduallergiat põdevatele inimestele.
16. Kuidas erineb toidutalumatus toiduallergiast?
Toiduallergia on seotud immuunsüsteemi reaktsiooniga, toidutalumatus enamasti mitte. Ehkki mõned sümptomid võivad kattuda, on toiduallergia ja toidutalumatus biokeemiliselt ja füsioloogiliselt väga erinevad.
Toiduallergia on immuunsüsteemi ülitundlikkusreaktsioon allergiat põhjustavale toiduosakesele (üldjuhul valgule või valguühendile), mistõttu keha hakkab allergeeniga võitlemiseks tootma antikehasid. Sümptomid löövad välja ka väikese koguse allergeeniga kokkupuutel, suhteliselt lühikese aja jooksul ning äärmisel juhul võib olukord lõppeda ka surmaga.
Toidutalumatust põhjustavad enamasti süsivesikud ja rasvad, harvemini valgud. See on olukord, kus keha ei ole võimeline kogu söödud toitu korralikult ära lõhustama ning seedimata, suuremad toiduosad hakkavad seedeorganites teiste molekulide (ja mikroorganismidega) kokkupuutel erinevaid probleeme tekitama. Loe toidutalumatuse ja toiduallergia erisustest ja lahendustest lähemalt SIIT!
17. Kas toidutalumatus võib tekitada kehale stressi?
Toidutalumatusega kaasnevad sümptomid nagu kõhuvalu, kõhulahtisus, unisus, gaasivalud või liigne kõhutuul ei ole kellegi jaoks mugavad, mistõttu võib olla rikutud kogu päeva või sündmuse nautimine. Pikaajalised söömisega seonduvad ebamugavustunded võivad aga viia kroonilise põletikuni kehas. See võib väljenduda näiteks krooniliste mao- või soolestikuprobleemide, ekseemi, akne, püsiva väsimuse või liigesevalude näol. Sellised muutused hakkavad mõjutama inimese elukvaliteeti ning igapäevatoimetustega hakkama saamist. Loe stressi ja toidutalumatuse seostest lähemalt SIIT!
Lisaks võivad reisimisel ja väljas einestamisel söödavad toidud valmistada tugevamaid ebameeldivaid sümptomeid, kuna inimesel pole võimalik kontrollida toidu sisaldust ning tihtipeale on soov uusi toite proovida. Seetõttu on oluline tõhusaid seedeensüüme alati kaasas kanda, et meeldivaid sündmusi ja olukordi seedeprobleemidega mitte rikkuda.
18. Kas teatud toiduainetest tuleb talumatuse korral igaveseks loobuda?
Selline otsus tuleb langetada raviarsti või teadliku toitumisnõustaja abil, sest menüü päevapealt muutmine võib kehas omakorda ebameeldivaid probleeme ning ainete puudujääke tekitada. Väga oluline on eelnevalt kindlaks teha, kas tegemist on tsöliaakia, toiduallergia või toidutalumatusega.
Olenevalt talumatuse raskusastmest on soovitatav vähendada probleemi tekitavate toiduainete kogust menüüs või need üldse üheks-kaheks kuuks menüüst välja jätta, et anda kehale võimalus puhata ja taastuda. Üldjuhul on toidutalumatust võimalik leevendada ning toetada tõhusate seedeensüümide lisaks võtmisega, mistõttu probleeme tekitavad toidud enam (nii suuri) probleeme ei tekita. Tsöliaakia puhul on raviks eluaegne gluteenivaba toitumine. Loe tsöliaakia kohta juurde Eesti Tsöliaakia Seltsi kodulehelt ja SIIT.
19. Kas toidutalumatust saab ravida?
Toidutalumatus ei ole haigus, mida ravida. Toidutalumatus on toidu seedimatuse tõttu tekkinud organismi seisund ehk reaktsioonide ja sümptomite kogum, mida on võimalik leevendada ning ennetada. Igasuguse talumatuse (kerge, mõõduka või raskekujulise) leevendamiseks on alati esmane soovitus vähendada probleeme tekitava toiduaine osakaalu menüüs, kuid selle toiduaine kindlaks tegemine ei ole alati kõige lihtsam.
Levinud praktika on toidupäeviku pidamine ning konkreetse toiduaine(grupi) (nt piimatoodete) kõrvaldamine menüüst 4-6 nädalaks, et märgata, kas enesetundes on toimunud muutused. Pärast seda perioodi võetakse toiduaine toidulauale tagasi, et näha, kas selle söömine endiselt probleeme valmistab. Soovituslik on konsulteerida ka mõne teadliku toitumisnõustajaga. Peamised toiduained, mis elimineerimisdieedi korral menüüst välja võetakse on piimatooted, jahutooted, soja, munad, pähklid, koorikloomad, mais, kala, säilitusained, kunstlikud magus- ja värvained.
Kuna terve toiduainegrupi (nt piimatooted) menüüst välja võtmine ei pruugi olla mõistlik või ei tekita konkreetne toiduaine nii tugevaid sümptomeid, tuleb abiks lisaseedeensüümide tarvitamine. Seedeensüümid on oluline lüli toidu korralikul seedimisel ja kui neid ei ole kehasiseselt piisavalt palju või need mingil põhjusel ei aktiveeru, tekivadki seedeprobleemid. Seedimiseks vajalike ensüümide hulka saab suurendada kvaliteetsete seedeensüümipreparaatide lisaks võtmisega.
Toidutalumatust saab ennetada (eriti pideva kuumtöödeldud ehk ensüümipuuduliku toidu söömisel) tarvitades iga põhitoidukorraga kvaliteetseid seedeensüüme. Loe kuumtöödeldud toidu mõjust kehale lähemalt SIIT!
20. Mida teha, kui ma arvan, et mu lapsel on toidutalumatus?
Kui oled täheldanud, et su lapsel tekivad teatud toitude söömisel naha- või seedeprobleemid, on esmajärgus oluline konktakteeruda teadliku arsti või toitumisterapeudiga, et teha selgeks, kas tegemist on allergia või talumatusega.
Probleeme tekitavate toitude suhtes on võimalik teha nahateste ja vereteste. Tõhus meetod on ka toidupäeviku pidamine, et leida see sümptomeid põhjustav toiduaine. Vajadusel tuleks probleemi tekitavate toiduainete hulka lapse menüüs vähendada, kuid sellega tuleb olla ettevaatlik, sest kasvav laps vajab arenemiseks kõiki toiduainegruppe. Selleks, et toidutalumatusi leevendada olulisi toiduainegruppe lapse menüüs olulisel määral vähendamata, loe ka küsimust nr 39.
Ensüümipuudulikkus (ja sellest tulenev toidutalumatus) võib lastel esile kutsuda erinevaid meeleoluhäireid, seedeprobleeme ja põletikulisi seisundeid.
21. Kas purgist lisaksvõetavad seedeensüümid saavad mind toidutalumatuse puhul aidata?
Jah, saavad. Seedeensüümid on valgud, mis aitavad erinevaid toiduosakesi lõhustada ning toitu seedida. Värsket, toorest toitu süües (nt oma aia õun) sisaldab see toiduensüüme, mis lagundavad ehk seedivad sellesama õuna komponente. Kuna kuumtöötlemise (praadimise, keetmise, pastöriseerimise) käigus toiduensüümid kaovad või nende aktiivsus väheneb, on hea oma keha seedeprotsessi toetada lisaksvõetavate seedeensüümidega.
Enzymedica Digest Spectrum™ seedeensüümilisand on mõeldud just selleks, et leevendada ensüümipuudulikkusest tingitud erinevate, eelkõige kergete ja mõõdukate sümptomitega toidutalumatuste poolt põhjustatud seedeprobleeme, ka siis, kui probleeme tekitav toiduaine on teadmata. Ainsad, mille puhul ensüümipreparaadist abi pole, on talumatused lisaainete ehk e-ainete suhtes (säilitusained, paksendajad, värvi- ja lõhnaained, maitsetugevdajad). Kuna tegemist on tihtipeale sünteetiliste ainetega, siis ei oska ei kehasisesed ega purgist võetavad looduslikud “seedijad” (seedeensüümid) nendega midagi peale hakata.
22. Kas toidutalumatus võib põhjustada kaalutõusu?
Jah, toidutalumatus võib väga tihedalt olla seotud nii kaalutõusu, kui kaalulangusega. Kuna igasugune organismi vastureaktsioon (näiteks puhitused, gaasid, kõhulahtisus) tekitab kehas nö keemilist stressi ja on teada, et stress pidurdab nii seedimist kui seedeensüümide tööd, siis on ka loogiline, et stress takistab kaalulangetamist.
Paljudel juhtudel võib kaalutõusu põhjustada muuhulgas see, et inimesed söövad järjepidevalt just neid toiduaineid, mis neile toidutalumatust põhjustavad. Talumatus võib viia selleni, et inimese keha ei saa toidu seedimatuse tõttu kätte piisavalt toitaineid. See võib omakorda panna inimese rohkem sööma, sest näljatunne ja isud tekivad toitainete puudusest, mida kehal on vaja ellujäämiseks, kasvamiseks ning tervenemiseks.
Raskemal juhul võib toitainete mittetäielik imendumine põhjustada hoopis alakaalu ning raskusi kaalus juurde võtmisega. Olenevalt inimese organismi seisundist võib lisaksvõetavate seedeensüümide manustamine aidata nii kaalus alla kui ka juurde võtta, sest need aitavad mõlemal juhul toitainetel paremini imenduda. Loe lähemalt SIIT!
23. Toidutalumatus - reisimine ja väljas söömine
Väljas söömine võib toidutalumatustega inimestele valmistada ootamatuid seedeprobleeme, kuna toidu sisaldust ei ole võimalik alati kindlaks teha ning soovitakse erinevaid põnevaid roogi maitsta. Sama olukord tekib ka reisimisel, kui inimesed soovivad põnevaid väljamaa toite maitsta, kuid tihtipeale valmistavad just kohaliku köögi road turistidele kõige rohkem kõhumuresid. Lisaks sellele valmistab reisimise ajal kõhuprobleeme ka lennukites ja lennujaamades pakutav toit ning lendamise või pikaajalise sõiduga kaasnev stress pidurdab veelgi kogu seedimisprotsessi.
Nii väljas kui ka välismaal söömisega aitavad erinevaid ebamugavustundeid ennetada ja leevendada kvaliteetsed seedeensüümid. Ära unusta neid “abimehi” kodust lahkudes kaasa võtta!
24. Mis on Enzymedica Digest Spectrum™ (laia spektriga) seedeensüümid?
Enzymedica Digest Spectrum™ on seedeensüümidega toidulisand, mis sisaldab rikkalikku valikut taimsel substraadil kultiveeritud asendamatuid seedimist soodustavaid ensüüme. Toidulisand sisaldab muuhulgas suure võimsusega gluteeni, kaseiini, laktoosi ja tselluloosi lagundavaid seedeensüüme, mis on sagedased toidutundlikkuse ja /või -talumatus tekitajad. See toidulisand on eelkõige mõeldud inimestele, kellel esineb toidutundlikkust või sellest tulenevaid tervisemuresid.
Digest Spectrum™ on sündinud koostöös Ameerika autismiliidu Autism Hope Alliance’ga ning nende poolt heaks kiidetud. Digest Spectrum™ seedeensüümide aktiivsusi on testitud Tartu Ülikooli Laboris!
25. Mida Enzymedica Digest Spectrum™ sisaldab ja miks?
Enzymedica Digest Spectrum™ seedeensüümi kapsel sisaldab 13 erinevat seedeensüümi, sealhulgas suure võimsusega gluteeni, kaseiini, laktoosi ja tselluloosi lagundavaid seedeensüüme, mis on sagedased toidutundlikkuse tekitajad. Näiteks Amülaas (Thera-Seguna) aitab seedida suhkruid, proteaas (Thera-Seguna) aitab seedida valke, lipaas (Thera-Seguna) aitab seedida rasvu ning tsellulaas (Thera-Seguna) aitab seedida kiudaineid. Laktaas aitab lõhustada laktoosi ning DPP4 koostöös teiste ensüümidega on tõhus gluteeni ja kaseiini seedimisel. Loe vähetuntud, kuid olulise, seedeensüümi DPP4 kohta lähemalt SIIT!
Enzymedica Digest Spectrumi™ Thera-Segu (Thera-Blend) on spetsiaalne protsess, mille käigus tagatakse seedeensüümide toimimine terves seedekulglas. Kuna erinevates seedeorganites on erinev pH (happelisuse keskkond), on tõhusaks seedimiseks oluline tagada seedeensüümide töö suures pH vahemikus ning seedekulgla erinevates osades. Loe Thera-Segu kohta lisaks SIIT.
26. Kas Enzymedica Digest Spectrum™ sisaldab lisaaineid?
Enzymedica Digest Spectrum™ seedeensüümid ja kapsel ei sisalda lisa-, täite- ja säilitusaineid, lõhna- ja maitsetugevdajaid ning biotehnoloogiliselt toodetud koostisosi (GMO vaba), kuna need võivad takistada seedeensüümide tööd ning põhjustada inimesele muid terviseprobleeme. Enzymedica tooted on tuntud oma puhtuse ja kvaliteedi poolest.
27. Kas Enzymedica Digest Spectrum™ on GMO-vaba?
Jah, Enzymedica Digest Spectrum™ seedeensüümilisand on GMO-vaba.
28. Mida Enzymedica Digest Spectrum™ EI sisalda?
Enzymedica Digest Spectrum™ toidulisandis ei leidu muna, piima, soola, suhkrut, soja, nisu, pärmi, pähkleid, maisi, riisi, gluteeni, kaseiini, kartulit, kunstlikke toiduvärve ega lõhna- ja maitseaineid.
29. Mida näitavad aktiivsusühikud Enzymedica Digest Spectrum™ etiketil?
Aktiivsusühik (DPPU, DU, HUT, AGU) näitab, mitu mg substraati (ainet) suudab ensüüm ühes minutis lagundada. Näiteks 20 000 aktiivsusühikut proteaasi (HUT) on suuteline lagundama 225 g piimavalku ühes tunnis, kuid nt sojavalk ja veiseliha valk annavad erineva tulemuse. Mida suuremad on aktiivsusühikute ees või järel olevad numbrid toote etiketil, seda võimsama tootega on tegu.
Seda on oluline teada, kui süüakse erineva kogusega talumatust tekitavaid toite. Väiksema koguse seedimise jaoks läheb tarvis vähem seedeensüüme kui suure koguse jaoks, seega soovitame seedeensüümide tarvitamisel jälgida oma enesetunnet pärast söömist ning vajadusel kapslite arvu suurendada või vähendada. Loe, kuidas valida parimaid seedeensüüme SIIT.
30. Kui mul on toidutalumatus ja ma tarbin Enzymedica Digest Spectrum™ seedeensüüme, kas ma võin siis kogu aeg süüa seedeprobleeme tekitavaid toite?
Kuna toidutalumatus võib tekkida erinevatel põhjustel ning olla seotud paljude erinevate toiduainete seedimisega, on suhteliselt keeruline vältida kõigi nende toiduainete söömist. Kui tead, et mõni konkreetne toiduaine sulle väga suuri seederaskusi valmistab (nagu nt gluteen või laktoos), võid teadliku toitumisnõustaja või arsti abil püüda nende hulka oma toidulaual vähendada.
Enzymedica Digest Spectrum™ seedeensüümid aitavad toidutalumatusega seonduvaid seedeprobleeme vähendada ning lubavad suuremat paindlikkust selliste toitude söömisel. Katseta võetavate kapslite hulga ning probleeme tekitavate toiduainete koguste muutmisega ning leia enda seedesüsteemi toetamiseks sobiv tasakaal.
31. Kuidas Enzymedica Digest Spectrumit™ võtta?
Enzymedica Digest Spectrum™ seedeensüüme tuleb toidutalumatuse puhul võtta 2-4 minutit enne esimest ampsu. Soovitame kõigi talumatust tekitavate toiduainete puhul võtta 2 kapslit korraga, et tagada tõhusam seedimine. Kui sa pole kindel, mis toiduaine sulle probleeme tekitab, aga oled kindel, et probleemid tekivad just toiduainest või ei ole sul väga tugevad sümptomid, siis kasuta Digest Spectrumit™.
Kui sul esineb väga tugev gluteeni- või laktoositalumatus, siis jälgi oma enesetunnet ja võta pigem spetsiaalset toodet. Kui tead, et konkreetselt teraviljavalgu gluteeni või piimavalgu kaseiini seedimine sulle probleeme valmistab, tarvita Enzymedica GlutenEase™ seedeensüüme vastavalt vajadusele iga kord, kui sööd gluteeni või kaseiini sisaldavat sööki. Juhul, kui sulle valmistab raskusi just piimasuhkru laktoosi seedimine, tarvita iga laktoosi sisaldava einega Enzymedica Lacto™ seedeensüüme.
NB! Kui tunned, et ühest-kahest kapslist ei piisa, võid kapslite arvu suurendada.
32. Kas piisab ainult ühe seedeensüümi kapsli võtmisest?
Soovitame Enzymedica Digest Spectrumit™ võtta toidutalumatuse puhul 2 kapslit korraga ja tulevikus vajadusel kapslite hulka kas suurendada või vähendada kuna vajaliku annuse suurus sõltub toidus sisalduva probleemse toiduaine kogusest ning inimese taluvuse astmest (kerge, mõõdukas, raske). NB! Võta kapslid sisse 2-4 minutit enne esimest ampsu!
33. Kas Enzymedica Digest Spectrum™ seedeensüüme pidevalt kasutades muutub mu keha enda ensüümide tootmine “laisaks”?
Ei, seedeensüümide juurde võtmine on sama olukord, kui et toidu seedimiseks vajalikud ensüümid oleksid toidus endas juba olemas olnud. See tähendab, et kehal ei ole vahet, kas seedimiseks vajalikud ensüümid on näiteks toore porgandi sees või sisse söödud koos keedetud porgandiga.
Purgist võetavad seedeensüümid vähendavad organismi seedekoormust, mis tekib pideva kuumtöödeldud (ehk ensüümivaese) toidu söömisel. Selle asemel, et toota toidu seedimiseks vajalikke seedeensüüme, saab kõhunääre (pankreas), kui põhiline ensüümide tootja, keskenduda keha uuendamiseks ja tervendamiseks vajalike metaboolsete ensüümide valmistamisele. Loe kuumtöödeldud toidu mõjust kehale lähemalt SIIT!
34. Kas Enzymedica Digest Spectrum™ seedeensüüme peaks võtma kuurina?
Ei, kui inimesel on püsiv toidutalumatus ühe või mitme toiduaine suhtes või muud seedimisega seonduvad probleemid, tuleks seedeensüümipreparaati Enzymedica Digest Spectrum™ tarvitada iga einega. Sissevõetavad seedeensüümid aitavad toetada just sel hetkel söödava toidu seedimist ning vähendavad ka üleüldist seedekoormust.
Spetsiaaltoodete puhul, näiteks teraviljavalgu gluteeni või piimavalgu kaseiini seedimiseks tarvita Enzymedica GlutenEase™ seedeensüüme vastavalt vajadusele ehk iga kord, kui sööd gluteeni või kaseiini sisaldavat sööki. Piimasuhkru laktoosi seedimiseks tarvita iga laktoosi sisaldava einega Enzymedica Lacto™ seedeensüüme. Spetsiaaltooted on mõeldud abistama vaid konkreetse toiduaine seedimise abistamiseks ja kui seda (nt laktoosi või gluteeni) ei sööda, pole ka ensüümilisandit vaja kasutada.
35. Kui kiiresti võib näha/tunda tulemusi?
Enzymedica Digest Spectrum™ seedeensüümid annavad leevendust ning toetavad seedimist juba esimesel toidukorral, sest nad abistavad just selle toidu seedimisega, millega koos kapsel sisse on võetud. Pikaajalisel seedeensüümide kasutamisel võid märgata ka selliste krooniliste sümptomite leevenemist nagu väsimus, uneprobleemid või kõhukinnisus/-lahtisus.
36. Kas Enzymedica Digest Spectrum™ seedeensüümide võtmiseks on vastunäidustusi (nt rasedus, haigused)?
Vastunäidustusi ei ole. Purgist lisaks võetavad seedeensüümid toimivad sarnaselt nagu värskes toidus olevad toiduensüümid, seega need on meie keha jaoks tuttavad ja loomulikud. Kuna Enzymedica Digest Spectrum™ seedeensüümid ei sisalda ühtegi lisaainet ning on GMO-vabad, sobivad need kasutamiseks ka rasedatele ja imetavatele emadele (loe lähemalt küsimust nr. 26).
Ettevaatust koliidi, gastriidi, mao ja soolestiku haavandiliste seisundite korral, sest ensüümilisandi tarvitamine võib tekitada ärritust. Vajadusel konsulteerige arsti või tervisenõustajaga.
37. Kas Enzymedica Digest Spectrum™ seedeensüümide tarvitamisel võib tekkida mingeid kõrvalmõjusid?
Üldjuhul kõrvalmõjud puuduvad. Inimestel, kellel on pikemat aega olnud kõrge maohape (kõrvetised), võib eeldada, et mao limaskest on muutunud õhukeseks/haavandiliseks ja seetõttu võib seedeensüümi proteaas manustamine tekitada maos ärritustunnet. Seega võiksid olla ettevaatlikud ka inimesed, kes põevad koliiti või gastriiti. Vajadusel konsulteerige arsti või tervisenõustajaga.
38. Kas Enzymedica Digest Spectrum™ sobib veganitele?
Jah, Enzymedica Digest Spectrum™ seedeensüümilisand on 100% vegan.
39. Kas Enzymedica Digest Spectrum™ seedeensüüme võib anda lastele?
Üldjuhul on toidutalumatused tingitud pikemaajalistest toitumisvalikutest, mis löövad välja pigem vanemas eas. Imikutel ja väikelastel üldjuhul talumatusi ei esine, kuid võib olla ka erandeid. Mõnikord on ka talumatuse reaktsioonid sarnased allergiale, eriti imikute puhul, kuid tavalised allergiatestid annavad negatiivse tulemuse.
Kui alates 13-aastasel lapsel on testitud mõni toidutalumatus või täheldatud korduvaid seedeprobleeme seoses konkreetse toiduainega, võib ta tarvitada Enzymedica Digest Spectrum™ seedeensüüme nagu täiskasvanud inimene. Noorematele mõeldes on Enzymedica tootevalikus spetsiaalsed lastele loodud Kids Digest™ suhkruvabad seedeensüüme sisaldavad närimisitabletid, mis on sobilikud alates 4. eluaastast.
Juhul kui närimistablettide mõju ei ole piisav ja olete täheldanud (ja/või testinud) väikelapsel konkreetse toiduainega seonduvaid seedeprobleeme ja selle toiduaine söömist ei ole võimalik vältida (või selle olemasolu toidus kindlaks teha), võib Digest Spectrum™ seedeensüümide tarvitamine vähendada raskekujulisi sümptomeid või aidata neid ära hoida.
NB! Kuna kapslid on laste jaoks alla neelamiseks liiga suured, soovitame kapsli sisu puistada söödava toidu sisse. Tuleb meeles pidada, et toit peaks olema sisse segamise hetkel enam-vähem söömistemperatuuril (alla 40 kraadi), et tagada seedeensüümide täielik töövõimekus.
* Digest Spectrum™ seedeensüümide aktiivsusi on testitud Tartu Ülikooli Laboris!
NB! Enzymedica seedeensüümilisandid Digest Spectrum™ ei ole mõeldud kasutamiseks tsöliaakiat põdevatele inimestele!
Kasutatud allikad:
“Toiduallergia ja toidutalumatus” loengumaterjalid, Tiia Voor
KKK - Kõik gluteenist, gluteenitalumatusest ja Enzymedica GlutenEase-st (www.enzymedica.ee)
Eesti Tsöliaakia Seltsi koduleht (www.tsoliaakia.ee)
Gluten Intolerance Protection with Enzymes (www.enzymedica.com)
Food allergy or food intolerance?(www.enzymedica.com)
DPP-IV: What it is and how it Works (www.enzymedica.com)
The Role of Enzymes in Autism, Gut Issues and Food Intolerances 2014 (YouTube)
Varjatud toidutalumatuse põhjused pole veel päris selged (www.loodus.net)
Toiduainete varjatud talumatus (www.stelior.ee)
Veel põnevat lugemist:
KKK - Kõik gluteenist, gluteenitalumatusest ja Enzymedica GlutenEase-st
Kas piima- ja jahutooted võivad olla sinu seede- ja kaalumurede põhjus?
“Paha” gluteen - mis see on ning kus seda leidub?
Kas oskad leevendada oma toidutalumatust?
Seedeensüüm DPP4 - abimees gluteeniprobleemi korral!
Toidutalumatus on ensüümipuudulikkuse tagajärg
Kuidas toime tulla laktoositalumatusega?
Umbes veerand Eesti elanikest kannatab laktoositalumatuse all
Gluteenitundlikkus või -talumatus - seedeensüümid aitavad!
Kuidas valida parimaid seedeensüüme?
Miks tekib meil halb enesetunne peale nisutoodete tarvitamist?