Enzymedica seedeensüümid

home / KKK - KÕIK GLUTEENIST, GLUTEENITALUMATUSEST JA ENZYMEDICA GLUTENEASE-st

KKK - KÕIK GLUTEENIST, GLUTEENITALUMATUSEST JA ENZYMEDICA GLUTENEASE-st

KKK - KÕIK GLUTEENIST, GLUTEENITALUMATUSEST JA ENZYMEDICA GLUTENEASE-st

27.04.2020
KKK - KÕIK GLUTEENIST, GLUTEENITALUMATUSEST JA ENZYMEDICA GLUTENEASE-st

KKK - Kõik gluteenist, gluteenitalumatusest ja Enzymedica GlutenEase-st

Spikker:
Küsimused 1-8: mis on gluteen ja kus seda leidub?
Küsimused 9-19: gluteeniga seotud terviseseisundid ja kaasnevad sümptomid.
Küsimused 20-24: mida teha, kui mul on gluteeniga seotud terviseseisund?
Küsimused 25-31: mis on Enzymedica GlutenEase™ seedeensüümid?
Küsimused 32-36: kuidas ja millal GlutenEase™ aitab?
Küsimused 37-45: kuidas kasutada GlutenEase™ seedeensüüme?

1. Mis on gluteen ja kus seda looduslikult leidub?

Gluteen on mitmetes teraviljades (nisu, rukis, oder) esinev valguühend (liimvalk) ning see moodustab näiteks 75-85% keskmises leivas sisalduvast valgust. Gluteen asub teravilja seemne tuumas ja koosneb suures osas kahest aminohappest (proliin ja glutamiin), mida on väga raske seedida. Kõige rohkem seostavad inimesed gluteeni just nisutoodetega. Gluteeni ja gluteeni sisaldavate teraviljade kohta saad täpsemalt lugeda SIIT.

Gluteen

2. Millistes toitudes leidub kõige rohkem gluteeni?

Gluteeni leidub peamiselt süsivesikuterikastes toitudes, mille üks koostisosa on gluteeni sisaldav teravili (või selle idud), nagu näiteks hommikupuder, makaronid, pitsa ja küpsetised.

Gluteeni sisaldavad toidud

3. Millistes jookides leidub gluteeni?

Joogid nagu õlu, kali, mõdu, spordijoogid ning viljakohv võivad sisaldada gluteeni. 

4. Kus võib veel gluteeni leiduda (nö “peidetud gluteen”)?

Peidetud gluteeni all peetakse silmas tooteid, kus tavaliselt ei eeldaks, et gluteeni sees võib olla. Siia kuuluvad näiteks: sojakastmed, salatikastmed, pärm, majonees, jäätis, šokolaad, riivitud juust, küpsetuspulber, maiustused, puljongikuubikud, kartulipudrupulber, purgi- või pakisupid, keeduvorstid, lihatooted, viinerid, sink, tomatipasta, ketšup, maisihelbed, friikartulid, lahustuv kohv, pulbritest valmistatud kakao ja šokolaadijoogid, vitamiinid, šampoonid-palsamid, kehakreemid ja ravimid. Otsi pakenditelt sõnu “nisu” (wheat) või “gluteen” (gluten).

5. Millised on gluteenivabad toidud? / Mida tähendab gluteenivaba?

Gluteenivabad toidud on kõik pakendatud toidud, mille koostisosade hulka ei kuulu gluteen või nisu. Lisaks on gluteenivabad ka kõik töötlemata ja värsked saadused nagu juurviljad, köögiviljad, puuviljad, liha, kala, pähklid-seemned, oad ning gluteeni mittesisaldavad teraviljad nagu tatar, kinoa, amarant, riis ja kruup. Gluteenivabade toodete pakenditel on tavaliselt peal kiri “gluteenivaba”, “ei sisalda gluteeni” või rahvusvaheline gluteenivaba kaubamärk (läbi kriipsutatud teraviljapea). Inglise keeles võivad olla kasutusel fraasid “no gluten” või “gluten-free”.

6. Mida jälgida pakendite etikettide lugemisel seoses gluteeniga?

Kui soovid osta gluteenivaba toitu, jälgi, et toidu koostisosade hulgas ei oleks järgnevaid sõnu: gluteen, nisu, linnaseekstrakt, linnasepulber, linnasejahu. Gluteenivabade toodete pakenditel on tavaliselt peal kiri “gluteenivaba”, “ei sisalda gluteeni” või rahvusvaheline gluteenivaba kaubamärk (läbi kriipsutatud teraviljapea). Inglise keeles võivad olla kasutusel fraasid “no gluten” või “gluten-free”. Üldjuhul leiab gluteenivabad tooted spetsiaalsetelt tervisetoodete riiulitelt või looduspoodidest.

Loe gluteenivabast toitumisest juurde Eesti Tsöliaakia Seltsi kodulehelt (www.tsoliaakia.ee). 

 

7. Millised on gluteenivabad teraviljad?

Gluteenivabade teraviljade hulka kuuluvad näiteks amarant, kinoa, hirss, tatar, manna, kruup ja mitmesugused riisid - näiteks pruun, punane, must ja metsik riis. Nisu-, rukki- ja odrajahu asemel kasutamiseks sobivad näiteks tatra-, mandli-, kookos- ja maisijahu.

8. Mida tähendab “ristsaastumine” ja miks on seda gluteeniga seoses oluline teada?

Ristsaastumine tähendab toidu kokku puutumist mingi ainega õhu, teiste toitude, töövahendite või tööpindade kaudu. Näiteks populaarne teravili kaer ise ei sisalda gluteeni, kuid läheduses kasvavast nisust, odrast või rukisest võib tekkida ristsaastumine, mis tekib osakeste lendumisest. Samuti kaeratoodete pakendil võib gluteen olla sisalduses välja toodud just seetõttu, et kaera on töödeldud samas tehases, kus on näiteks töödeldud ka nisu.Inimesed, kes on otsustanud gluteeni oma menüüst täielikult välja jätta, peavad arvestama sellega, et toidu(ainete) valmistamisel ja töötlemisel nii tehastes kui söögikohtades võivad lenduvad gluteeniosakesed siiski toidule sattuda. Nii võib näiteks gluteeniosakesi leiduda nii pakendatud pähklitel kui gluteenivabas eines restoranis, kus kasutatakse teiste toitude valmistamisel näiteks nisujahu. Kui toidukäitleja ei kasuta gluteeni sisaldavate toiduainete puhul eraldi tööriistu (lõikelauda, nuga jne), võib samuti juhtuda, et sümptomeid pole võimalik ära hoida. Inimesed, kellel tekivad gluteeniga seoses tõsisemad reaktsioonid, peaksid olema teadlikud ristsaastumise võimalikust ohust.

Loe ristsaastumise ja gluteeni vältimise kohta lisaks SIIT.  

9. Mis on gluteenitundlikkus?

Gluteenitundlikkus ehk varjatud gluteenitalumatus ehk viivisallergia on organismi vastureaktsioon või ülitundlikkus gluteeni suhtes (selle seisundi kohta puudub Eestis kokku lepitud sõnastusviis). Inimese keha toodab gluteeni lõhustavat seedeensüümi, kuid on võimeline seda tegema piiratud kogustes. Kui inimene sööb liiga palju gluteeni sisaldavaid toite, siis kehasisesest seedeensüümide kogusest ei pruugi piisata. 

Gluteenitundlikkus tekib sellest, kui keha ei suuda päeva jooksul söödud gluteenikoguse seedimisega hakkama saada (näiteks süües ära suure koguse pastat või pitsat). Selle tagajärjel võivad tekkida kergemad ebamugavustunded kõhus ning väsimus pärast söömist. Enzymedica GlutenEase™ seedeensüümilisandi tarvitamine iga gluteeni sisaldava eine söömise korral aitab tundlikkust leevendada ning ennetada gluteenitalumatuse teket. Purgist lisaks võetavad seedeensüümid on kui lisavägi, mis toetab gluteeni seedimist, kui kehasisestest ensüümidest ei piisa.

Loe lisaks gluteenitundlikkuse kohta lähemalt SIIT

10. Mis on gluteenitalumatus?

Gluteenitalumatus ehk mitte-tsöliaakia gluteenitundlikkus (non-coeliac gluten sensitivity - NCGS), on seisund, mis paraneb gluteenivaba dieediga, kuid mille puhul tsöliaakia on välistatud. Teaduskirjanduses ollakse ühel meelel, et „gluteeniga seotud häired“ on vihmavarjutermin kõikidele gluteeniga seotud probleemidele. Need hõlmavad tuntud seisundeid nagu tsöliaakiahaigus ja nisuallergia, kuid ka uuemaid diagnoose nagu gluteenitundlikkus ja -talumatus.

Gluteenitalumatus on keha füsioloogiline talumatus gluteeni suhtes. See tähendab seda, et kehal on krooniline võimetus gluteeni seedimisega hakkama saada. Sellisel puhul võib ka väiksema gluteenikoguse söömine põhjustada mitmeid ebamugavaid sümptomeid (loe küsimust 15). Gluteenitalumatus tekib tavaliselt pikaajalise gluteenitundlikkuse tagajärjel. Enzymedica GlutenEase™ seedeensüümilisandi tarvitamine iga gluteeni sisaldava eine söömise korral aitab gluteenitalumatust või selle sümptomeid leevendada. 

Loe lisaks gluteenitalumatuse kohta lähemalt SIIT

11. Millest tekib gluteenitalumatus?

Diagnoosi on võimalik panna vaid tsöliaakia ja nisuallergia välistamisega, ning see hõlmab paljusid alagruppe, mis on erineva tekkepõhjuse, kliinilise pildi ja ajalooga, ning enamusel patsientidest on olnud imikueas toiduallergia koos atoopiaga. 

Gluteenitalumatus tekib tavaliselt pikaajalise gluteenitundlikkuse tagajärjel. See on olukord, kus kehal on krooniline võimetus gluteeni seedimisega hakkama saada. Gluteenitalumatuse ja -tundlikkuse sümptomid võivad olla sarnased, kuid gluteenitalumatuse arenemise korral hakkavad sümptomid tihenema, tugevnema ja ägenema ning erinevaid sümptomeid võib ajapikku juurde tekkida.

12. Mis vahe on gluteenitundlikkusel ja -talumatusel?

Gluteenitundlikkus on esimene märk sellest, et kehal on probleeme gluteeni lõhustamisega. Kui sellele mingi aja jooksul tähelepanu ei pöörata, võib tundlikkusest välja kasvada krooniline talumatus. Nende sümptomid võivad olla sarnased, kuna neid põhjustab sama võimetus gluteeni seedimisega hakkama saada, kuid tundlikkuse puhul on sümptomid pigem ajutised ja ei pruugi iga gluteeni sisaldava toidu söömisega avalduda. Talumatuse puhul tekivad sümptomid iga gluteeni sisaldava toidu söömise järgselt ning võivad aja jooksul ägeneda. (loe lisaks küsimust 15). 

Loe gluteenitundlikkuse ja -talumatuse kohta lähemalt SIIT

13. Kas teraviljatalumatus ja gluteenitalumatus on üks ja sama asi?

Ei ole, kuigi sümptomid võivad olla identsed. Teraviljatalumatuse all mõistetakse olukorda, kus lisaks gluteenile võivad probleeme valmistada teatud süsivesikud ja ensüümide inhibiitorid (ehk pidurdajad) ning tihti võib see avalduda ärritunud soole sündroomina. On leitud, et sümptomeid leevendab just teravilja, mitte ainult gluteeni eemaldamine toidust. Ühes uuringus täheldati, et gluteeni söömisest tekkinud ebameeldivad sümptomid kadusid ära alles siis, kui lisaks gluteenile olid toidust eemaldatud ka teraviljadest pärit fermenteeruvad, halvasti imenduvad lühikese ahelaga süsivesikud.

14. Kuidas ma tean, kas mul on gluteenitalumatus?

Eestis on võimalik teha laboratoorset testi gluteenitalumatusele (SynLab) ja tsöliaakiale. Gluteenitalumatust on võimalik testida ka kiirtestiga kodustes tingimustes. Sellegipoolest soovitame jälgida oma enesetunnet gluteeni sisaldavate toitude söömise ajal ning pärast seda, sest kergema tundlikkuse puhul ei pruugi veretest seda näidata. Loe gluteenitalumatuse sümptomeid 15. küsimuse alt.

15. Millised on enamlevinud gluteenitalumatuse sümptomid?

Gluteenitalumatuse sümptomid Enzymedica

Loe gluteenitalumatuse sümptomite kohta lähemalt SIIT

16. Kas gluteenitalumatus võib põhjustada nahaprobleeme?

Pikaajaline gluteenitalumatus võib tekitada sellise nähtuse nagu keratoos ehk kananahk (punased pisikesed täpid) ning võib põhjustada ka juba olemasoleva ekseemi ja psoriaasi süvenemist. Lisaks on gluteenitalumatuse puhul täheldatud, et osadel inimestel tekivad pärast söömist naha peale pisikesed punetavad ja sügelevad punnid.

Gluteeniga seotud seisundid Enzymedica

17. Mis on tsöliaakia?

Tsöliaakia on geneetilise eelsoodumusega autoimmuunhaigus, kus tänu gluteeni tarbimisele tekivad kahjustused peensoole pinnale. Sellised kahjustused tekitavad omakorda erinevaid autoimmuunseid reaktsioone, toitainete imendumishäireid, lekkiva soole sündroomi ning palju muud. Haiguse põdeja jaoks võib gluteeni allaneelamine põhjustada päris tõsiseid tagajärgi. Tsöliaakiat saab diagnoosida lihtsa vereanalüüsiga laboris.

Loe tsöliaakia kohta juurde Eesti Tsöliaakia Seltsi kodulehelt ja SIIT. Enzymedica GlutenEase™ seedeensüümilisandi kasutamine ei ole mõeldud kasutamiseks tsöliaakiat põdevatele inimestele.

18. Mis on nisuallergia?

Nisuallergia on allergiline reaktsioon nisust leitavate valkude vastu, mis on käivitatud immuunsüsteemi poolt ja tavaliselt ilmneb reaktsioon mõne sekundi või minuti jooksul pärast nisu sisse söömist. Tõsist nisuallergiat esineb inimestel üldiselt harva ning tihtipeale on reaktsiooni põhjuseks hoopis heintaimede õietolm. Enzymedica GlutenEase™ seedeensüümilisandi kasutamine ei ole mõeldud kasutamiseks nisuallergiat põdevatele inimestele.

19. Kas teadsid, et gluteenitundlikkus ja kaseiinitundlikkus võivad käia käsikäes?

Gluteenitundlikud inimesed võivad tihtipeale olla tundlikud ka kaseiini suhtes, mis on  üks piimas leiduvaid valke. See tähendab, et kehal on raskusi kaseiini seedimisega.  Kuna paljud eined sisaldavad tavaliselt nii jahu kui ka piima, on Enzymedica GlutenEase™ seedeensüümilisand mõeldud toetama just gluteeni- ja kaseiinitundlike inimeste seedimist.

Loe kaseiini kohta lisaks SIIT.

20. Mida teha, kui mul on tsöliaakia?

Tsöliaakia haiguse puhul on oluline välistada kõikvõimalikud kokkupuuted gluteeniga, seega on vajalik koos teadliku spetsialistiga oma toidulaud muuta täielikult gluteenivabaks. Kui kahtlustad, et sul võib tsöliaakia olla, pöördu oma arsti või spetsialisti poole, et diagnoosile kinnitust saada. Enzymedica GlutenEase™ seedeensüümid ei ole mõeldud tsöliaakiat põdevale inimesele. Lisainfot tsöliaakia kohta loe Eesti Tsöliaakia Seltsi kodulehelt (www.tsoliaakia.ee).

21. Mida teha, kui mul on nisuallergia?

Nisuallergia kahtluse või olemasolu puhul pöördu oma arsti või teadliku spetsialisti poole, et oma toidulauas vajalikud korrektuurid sisse viia. Enzymedica GlutenEase™ seedeensüümilisandi kasutamine ei ole mõeldud kasutamiseks nisuallergiat põdevatele inimestele.

22. Mida teha, kui mul gluteenitundlikkus või gluteenitalumatus?

Kui kahtlustate endal või lapsel seda probleemi, välistage menüüst mõneks ajaks gluteeni sisaldavad teraviljad ning sümptomite paranemisel võite teha nn provokatsioonitesti. Kui see on positiivne ehk sümptomid taas vallanduvad, tuleb kindlasti lasta arstidel esmalt uurida tsöliaakiahaigust. Kui seda ei esine, aga gluteenivaba dieediga sümptomid kaovad - sellisel juhul võib teil olla gluteenitalumatus. Sümptomid on sarnased tsöliaakiale, kuid soole limaskesta biopsia leid on normaalne, allergoloogilised testid nisule on normaalsed ja tsöliaakiat kinnitavad antikehad (anti-tTG ja EMA) puuduvad.

Gluteenitundlikkuse- ja talumatuse korral on oluline sisse viia muudatused oma toiduvalikutes ning vajadusel täiendada oma menüüd kvaliteetsete seedeensüümidega. Esmajoones tuleks pöörduda teadliku spetsialisti (toitumisnõustaja või toitumisterapeudi) poole, kes aitab igapäeva menüüs muudatused sisse viia, et gluteeni tarbimist vähendada või 100% asendada. Iga gluteeni sisaldava eine söömiseks (ka gluteenisisalduse kahtluse korral) ning gluteenist tulenevate ebamugavustunnete vähendamiseks on loodud spetsiaalsed gluteeni seedimist abistavad Enzymedica GlutenEase™ seedeensüümid.

23. Kas peaksin gluteenitalumatuse puhul loobuma kõigist gluteeni sisaldavatest toitudest? 

Selline otsus tuleb langetada raviarsti või teadliku nõustaja abil, sest menüü päevapealt muutmine võib kehas omakorda ebameeldivaid probleeme tekitada. Väga oluline on kindlaks teha, kas tegemist on tsöliaakia, nisuallergia või gluteenitalumatusega. 

Raskemate sümptomite puhul soovitame lisaks gluteeni seedimist abistavate seedeensüümide tarvitamisele kindlasti vähendada gluteeni sisaldavate toitude hulka. Kuid kuna teraviljad on inimese jaoks olulised vitamiinide, mineraalainete ja kiudainete allikas, tuleb gluteeni vältima hakkamisel silmas pidada, et need olulised ained oleksid teistes toitudes esindatud, mistõttu on samuti oluline spetsialistiga konsulteerida.

24. Kas lisaksvõetavad seedeensüümid saavad mind gluteenitalumatuse puhul aidata?

Jah, saavad. Seedeensüümid on valgud, mis aitavad erinevaid toiduosakesi lõhustada ning toitu seedida. Spetsiaalselt gluteenitundlikkuse ning -talumatuse jaoks välja töötatud Enzymedica GlutenEase™ toidulisand sisaldab gluteeni seedimiseks seedeensüümi nimega DPP4 ning teisi, just teraviljade koostisosade seedimiseks vajalikke seedeensüüme, et vähendada ja aidata vältida talumatusest ja tundlikkusest tekkivaid sümpomeid (loe lisaks küsimusi nr 26 ja 30).

Enzymedica GlutenEase seedeensüümid

25. Mis on Enzymedica GlutenEase™ (“Vabane Gluteenist”) seedeensüümid?

Enzymedica GlutenEase™ on seedeensüümilisand, mis on spetsiaalselt mõeldud teraviljades sisalduva gluteeni (ja piimas leiduva kaseiini) seedimise abistamiseks, et gluteeni (ja kaseiini) sisaldavad toidud ei tekitaks seedeprobleeme. GlutenEase™ seedeensüümide kasutamine annab suurema vabaduse nautida oma lemmiktoite ilma kõhumuresid tundmata.  

26. Mida Enzymedica GlutenEase™ sisaldab ja miks?

Enzymedica GlutenEase™ seedeensüümi kapsel sisaldab seedeensüüme amülaas (Thera-Seguna), glükoamülaas, proteaas (Thera-Seguna) ning DPP4 (ehk dipeptidüülpeptidaas 4), mis on koostöös väga olulised just gluteeni (ja kaseiini) täielikuks lõhustamiseks. Proteaas on valkude seedimiseks kõige olulisem seedeensüüm. Antud juhul aitavad spetsiaalsed proteaasid lagundada gluteeni molekuli ümbritsevat valgukesta. Pärast seda asub tööle DPP4 seedeensüüm, mis lõhustab ära ülejäänud gluteeni valguühendid.

Amülaas ja glükoamülaas toetavad ülejäänud teravilja (tärklise ja suhkrute) lõhustamist ja seedimist ning neid abistab seejuures ka DPP4. Kui üks neist seedeensüümidest oleks puudu, ei oleks võimalik gluteeni sisaldavat teravilja täielikult ära lõhustada. Loe lisaks DPP4 kohta lisaks SIIT.

Enzymedica GlutenEase™ Thera-Segu (Thera-Blend) on spetsiaalne protsess, mille käigus tagatakse seedeensüümide toimimine terves seedekulglas. Kuna erinevates seedeorganites on erinev pH (happelisuse keskkond), on tõhusaks seedimiseks oluline tagada seedeensüümide töö suures pH vahemikus ning seedekulgla erinevates osades. Loe Thera-Segu kohta lisaks SIIT.

27. Kas Enzymedica GlutenEase™ sisaldab lisaaineid?

Enzymedica GlutenEase™ seedeensüümid ja kapsel ei sisalda lisa-, täite- ja säilitusaineid, lõhna- ja maitsetugevdajaid ning biotehnoloogiliselt toodetud koostisosi (GMO vaba), kuna need võivad takistada seedeensüümide tööd ning põhjustada inimesele muid terviseprobleeme. Enzymedica tooted on tuntud oma puhtuse ja kvaliteedi poolest.

ENzymedica Clean Label Project

28. Kas Enzymedica GlutenEase™ on GMO-vaba?

Jah, Enzymedica GlutenEase™ seedeensüümilisand on GMO-vaba. 

29. Mida Enzymedica GlutenEase™ EI sisalda?

GlutenEase™ toidulisandis ei leidu muna, piima, soola, suhkrut, soja, nisu, pärmi, pähkleid, maisi, riisi, gluteeni, kaseiini, kartulit, kunstlikke toiduvärve ega lõhna- ja maitseaineid. 

30. Kus ja kuidas toimub gluteeni seedimine Enzymedica GlutenEase™ seedeensüümide abil?

Gluteenivalkude seedimine toimub mao ülaosas, kus toimub nii toores toidus leiduvate toiduensüümide kui ka purgist juurde võetud seedeensüümide toel nö eelseedimine. 

Enzymedica GlutenEase™ seedeensüümi kapsel sisaldab seedeensüüme amülaas (Thera-Seguna), glükoamülaas, proteaas (Thera-Seguna) ning DPP4 (ehk dipeptidüülpeptidaas 4), mis on koostöös väga olulised just gluteeni (ja kaseiini) täielikuks lõhustamiseks. Proteaas on valkude seedimiseks kõige olulisem seedeensüüm. Antud juhul aitavad spetsiaalsed proteaasid mao ülaosas lagundada gluteeni molekuli ümbritsevat valgukesta. Kui seda protsessi maos ei toimu, võib peensoolde jõuda mittetäielikult lagundatud gluteen, mis hakkab soolestikus probleeme valmistama. Pärast valgukesta lõhustamist asub tööle DPP4 seedeensüüm, mis lõhustab ära ülejäänud gluteeni valguühendid.

Üldjuhul toimub kehasisese DPP4 abil gluteeni edasine lõhustamine alles peensooles, aga kui kehal ei ole võimekust peensooles seda teha (kehasiseseid ensüüme ei jätku), siis tuleb seda teha juba maos ning toetada seda protsessi lisaksvõetavate seedeensüümidega.

On avastatud, et DPP4 ensüümi leidub gluteeni suhtes talumatute inimeste soolestikus vähem. Tegelikult on gluteenitundlikkusega inimestel DPP4 taseme ja soolekahjustuste vahel pöördvõrdeline seos. See tähendab seda, et mida madalam on DPP4 kogus kehas, seda suurem on kahjustus soolestiku limaskestale.

Amülaas ja glükoamülaas toetavad ülejäänud teravilja (tärklise ja suhkrute) lõhustamist ja seedimist erinevates seedeorganites ning neid abistab seejuures ka DPP4. Kui üks neist ensüümidest oleks puudu, ei oleks võimalik gluteeni sisaldavat teravilja täielikult ära lõhustada. Loe DPP4 kohta lisaks SIIT

Enzymedica GlutenEase™ Thera-Segu (Thera-Blend) on spetsiaalne protsess, mille käigus tagatakse seedeensüümide toimimine terves seedekulglas. Kuna erinevates seedeorganites on erinev pH (happelisuse keskkond), on tõhusaks seedimiseks oluline tagada seedeensüümide töö suures pH vahemikus ning seedekulgla erinevates osades. Loe Thera-Segu kohta lisaks SIIT.

31. Mida näitavad aktiivsusühikud Enzymedica GlutenEase™ etiketil?

Aktiivsusühik (DPPU, DU, HUT, AGU) näitab, mitu mg substraati (ainet) suudab ensüüm ühes minutis lagundada. Näiteks 20 000 aktiivsusühikut proteaasi (HUT) on suuteline lagundama 225 g piimavalku ühes tunnis, kuid nt sojavalk ja veiseliha valk annavad erineva tulemuse.Mida suuremad on aktiivsusühikute ees või järel olevad numbrid toote etiketil, seda võimsama tootega on tegu. Seda on oluline teada erineva gluteenikoguse söömise korral. Väiksema gluteenikoguse seedimise jaoks (nt üks leivaviil) läheb tarvis vähem seedeensüüme kui suure koguse jaoks (nt suur kausitäis pastat).

Loe, kuidas valida parimaid seedeensüüme SIIT.

32. Kas Enzymedica GlutenEase™ aitab gluteenitundlikkuse puhul? 

Jah, Enzymedica GlutenEase™ seedeensüümid on mõeldud spetsiaalselt gluteeni seedimise abistamiseks ning gluteenitundlikkuse sümptomite peatamiseks. Konsulteerides teadliku toitumisnõustajaga ja muutes oma toidulauda gluteeni silmas pidades ning tarvitades Enzymedica GlutenEase™ seedeensüüme iga gluteeni sisaldava eine söömisel, on võimalik gluteenitundlikkuse sümptomitest vabaneda. Sellisel puhul soovitame edaspidi tarvitada üleüldist seedimist toetavat Enzymedica Digest Spectrum™ toidulisandit, mis sisaldab laiemat spektrit seedeensüüme kogu söödud toidu seedimise abistamiseks (sealhulgas (aga mitte ainult) gluteeni seedimiseks).  

33. Kas Enzymedica GlutenEase™ leevendab gluteenitalumatust?

Enzymedica GlutenEase™ seedeensüümid aitavad gluteenitalumatuse puhul kehal gluteeni seedida ja seeläbi ka ebamugavaid sümptomeid vähendada. GlutenEase™ seedeensüümid aitavad hoida sümptomid kontrolli all, kuid ei muuda talumatust olematuks. Olenevalt söödava gluteeni kogusest ja tarvitatavate kapslite hulgast võivad sümptomid olla raskemad, kergemad või olematud. Kui oled GlutenEase™ seedeensüümide võtmisel märganud sümptomite kadumist ja peatad nende võtmise, võivad sümptomid tagasi tulla, kuna seedeensüümid töötavad just selle eine seedimise ajal, millal need sisse võetakse.

34. Kui mul on gluteenitalumatus ja ma tarbin Enzymedica GlutenEase™ seedeensüüme, kas ma võin siis kogu aeg süüa gluteeni sisaldavaid toite?

Kuigi Enzymedica GlutenEase™ seedeensüümid aitavad gluteeni seedimisega seonduvaid seedeprobleeme vähendada, ei soovita me toituda edasi samamoodi kui varem. Soovitame oma menüü korrigeerimiseks pöörduda teadliku toitumisnõustaja juurde ning toetada oma toidulauda spetsiaalsete seedeensüümidega.

Üldjuhul on parim otsus vältida probleemi tekitava gluteeni söömist. GlutenEase™ on mõeldud eelkõige kasutamiseks siis, kui sul ei ole võimalik vältida gluteeni söömist (näiteks reisimisel või pidulaua ääres).

35. Kas Enzymedica GlutenEase™ seedeensüümid aitavad tsöliaakia puhul?

Enzymedica GlutenEase™ seedeensüümid ei ole mõeldud tsöliaakiat põdevale inimesele. Kui põed tsöliaakiat või kahtlustad, et sul see olla võiks, siis pöördu teadliku arsti või Eesti Tsöliaakia Seltsi poole (www.tsoliaakia.ee).

36. Kas Enzymedica GlutenEase™ aitab mind ka teiste seedeprobleemide korral?

Ei, sest teisi seedeprobleeme põhjustab keha võimetus teiste toiduainete lõhustamisega hakkama saada (näiteks piima sees sisalduvat laktoosi aitab lõhustada ensüüm nimega laktaas). Kui sul on laktoositalumatus, vajad Enzymedica Lacto™ toidulisandit. Laiemate seedeprobleemide puhul soovitame kasutada laiema spektri ja erineva toimetugevusega seedeensüüme Enzymedica tootevalikust: Digest Basic™, Digest Spectrum™, Digest +Live Bacteria™ ja Digest Gold™ (sobiva toote leidmiseks loe meie blogi või kontakteeru klienditoega). 

Laiema spektriga seedeensüümid on mõeldud kogu eine seedimise toetamiseks (st süsivesikute, valkude ja rasvade põhjalikumaks seedimiseks). Spetsiaalsed seedeensüümid, nagu GlutenEase™ ja Lacto™, on mõeldud konkreetse talumatuse leevendamiseks. Antud juhul on GlutenEase™ loodud spetsiaalselt gluteeni ja kaseiini seedimisega seonduvate sümptomite leevendamiseks. 

37. Millal peaks võtma Enzymedica GlutenEase™ seedeensüüme?

Enzymedica GlutenEase™ seedeensüüme on väga oluline võtta 2-4 minutit enne igat gluteeni (või kaseiini) sisaldavat einet (või ka gluteenisisalduse kahtluse korral), sest on oluline, et seedeensüümid oleksid maos juba ootel ning aktiveeritud enne gluteeni makku jõudmist. Juhul, kui võtad kapsli sisse söömise ajal või lõppedes, ei ole võimalik tagada, et ebameeldivaid sümptomeid ei teki.

Tarvita GlutenEase™ seedeensüüme alati, kui tunned, et vajad gluteeni seedimiseks lisajõudu. Hoia seedeensüümid alati endaga kaasas, kui lähed reisile või välja sööma, et vältida võimalikke gluteeni söömisest tulenevaid seedeprobleeme ja ebamugavust.

Tutvu tootega lähemalt SIIN

38. Kas piisab ainult ühe seedeensüümi kapsli võtmisest?

Vajadusel võib võtta mitu kapslit, kuna vajaliku annuse suurus sõltub toidus sisalduva gluteeni (või kaseiini) hulgast ning inimese gluteeni- (või kaseiini-)taluvusest. NB! Võta kapsel sisse 2-4 minutit enne esimest ampsu!

39. Kas Enzymedica GlutenEase™ seedeensüüme peaks võtma kuurina?

Ei, spetsiaalselt gluteeni (ja kaseiini) lõhustamiseks loodud Enzymedica GlutenEase™ seedeensüümid on mõeldud toetama IGA gluteeni (ja kaseiini) sisaldava eine seedimist. Kui tead, et gluteeni seedimine sulle probleeme valmistab, tarvita Enzymedica GlutenEase™ seedeensüüme vastavalt vajadusele iga kord, kui sööd gluteeni sisaldavat sööki (või kahtled gluteenisisalduse osas). Juhul, kui sul esineb ka muid seedimisega seonduvaid probleeme, soovitame mõelda lisaks spetsiaaltootele ka laiema spektriga seedeensüümide igapäevasele tarvitamisele, näiteks Enzymedica Digest Spectrum™.

40. Kui kiiresti võib näha/tunda tulemusi?

Enzymedica GlutenEase™ seedeensüümid annavad leevendust ning toetavad seedimist juba esimesel toidukorral, sest nad abistavad just gluteeni ja kaseiini sisaldava toidu seedimisega selle söömise ajal. Pikaajalisel kasutamisel võid märgata ka selliste krooniliste sümptomite leevenemist nagu väsimus või kõhukinnisus/-lahtisus.

41. Kas Enzymedica GlutenEase™ seedeensüümide võtmiseks on vastunäidustusi (nt rasedus, haigused)?

Vastunäidustusi ei ole. Purgist lisaks võetavad seedeensüümid toimivad sarnaselt nagu värskes toidus olevad toiduensüümid, seega need on meie keha jaoks tuttavad ja loomulikud. Kuna Enzymedica GlutenEase™ seedeensüümid ei sisalda ühtegi lisaainet ning on GMO-vabad, sobivad need kasutamiseks ka rasedatele ja imetavatele emadele (loe lähemalt küsimust nr. 27).

Ettevaatust koliidi, gastriidi, mao ja soolestiku haavandiliste seisundite korral, sest ensüümilisandi tarvitamine võib tekitada ärritust. Vajadusel konsulteerige arsti või tervisenõustajaga.

42. Kas Enzymedica GlutenEase™ tarvitamisel võib tekkida mingeid kõrvalmõjusid?

Inimestel, kellel on pikemat aega olnud kõrge maohape (kõrvetised), võib eeldada, et mao limaskest on muutunud õhukeseks/haavandiliseks ja seetõttu võib seedeensüümi proteaas manustamine tekitada maos ärritustunnet. Seega võiksid olla ettevaatlikud ka inimesed, kes põevad koliiti või gastriiti. Vajadusel konsulteerige arsti või tervisenõustajaga.

43. Kas Enzymedica GlutenEase™ sobib veganitele?

Jah, Enzymedica GlutenEase™ seedeensüümilisand on 100% vegan.

44. Kas Enzymedica GlutenEase™ seedeensüüme võib anda lastele?  

Üldjuhul on gluteenitundlikkus ja -talumatus tingitud pikemaajalistest toitumisvalikutest, mis löövad välja pigem vanemas eas. Imikutel ja väikelastel tavaliselt selliseid talumatusi ei esine, kuid võib olla ka erandeid. Gluteenitalumatuse puhul esinevad lastel peamiselt mao ja sooletrakti sümptomid nagu kõhuvalu ja krooniline kõhulahtisus, soolevälised sümptomid on harvemad, enamasti esineb väsimus. Mõnikord on ka talumatuse reaktsioonid sarnased allergiale, eriti imikute puhul, kuid tavalised allergiatestid annavad negatiivse tulemuse. 

Kui alates 13-aastasel lapsel on testitud talumatus gluteeni suhtes, võib ta tarvitada Enzymedica GlutenEase™ seedeensüüme nagu täiskasvanud inimene. Noorematele mõeldes on Enzymedica tootevalikus spetsiaalsed lastele loodud Kids Digest™ suhkruvabad seedeensüüme sisaldavad närimisitabletid, mis on sobilikud alates 4. eluaastast. Juhul kui närimistablettide toimest ei piisa ja olete märganud (ning testinud) väikelapsel gluteeniga seonduvaid seedeprobleeme ja gluteeni söömist ei ole võimalik vältida (või selle olemasolu toidus kindlaks teha), võib GlutenEase™ seedeensüümide tarvitamine vähendada raskekujulisi sümptomeid või aidata neid ära hoida. Sellisel puhul soovitame kapsli sisu toidu sisse puistada, sest kapsel võib lapse jaoks olla keeruline alla neelata. Tuleb meeles pidada, et toit peaks olema sisse segamise hetkel enam-vähem söömistemperatuuril (alla 40 kraadi), et tagada seedeensüümide täielik töövõimekus.

NB! Nisuallergia ja tsöliaakia diagnoosi puhul ei ole GlutenEase™ seedeensüümide tarvitamine lahenduseks. 

45. Kas Enzymedica GlutenEase™ seedeensüüme tarvitatakse nagu tavalisi seedeensüüme?

Igasuguse eine seedimise toetamiseks mõeldud (ehk “tavalisi”) seedeensüüme (Enzymedica valikust Digest Basic™, Digest Spectrum™, Digest +Live Bacteria™ ja Digest Gold™) tuleb võtta iga suurema toidukorra puhul esimese ampsuga või mõni minut enne seda. Kui alles einestamise ajal (või lõpus) kapsli võtmine meenub, on ka siis selle sisse võtmisest veel seedimisel abi.

Spetsiaalsete seedeensüümide, nagu Enzymedica GlutenEase™ ja Lacto™, puhul on oluline neelata kapsel alla kindlasti2-4 minutit enne igat gluteeni (või kaseiini) sisaldavat einet (või ka gluteenisisalduse kahtluse korral), sest on oluline, et ensüümid oleksid maos juba ootel ning aktiveeritud enne gluteeni makku jõudmist. Juhul kui võtad kapsli sisse söömise ajal või lõppedes, ei ole võimalik tagada, et ebameeldivaid sümptomeid ei teki.

Tavalisi seedeensüüme tarvitatakse iga suurema toidukorraga, kuid spetsiaalseid seedeensüüme tarvitatakse vastavalt vajadusele ning gluteenitalumatuse puhul vastavalt söödavale gluteenikogusele.

 

 

NB! Nisuallergia ja tsöliaakia diagnoosi puhul ei ole GlutenEase™ seedeensüümide tarvitamine lahenduseks. 

 

Kasutatud allikad: 

1. “Toidutalumatus, mis ei ole allergia, laktoositalumatus ega tsöliaakia”, Annely Soots (www.tervisekool.ee) 

2. Eesti Tsöliaakia Seltsi koduleht (www.tsoliaakia.ee)

3. Gluten Intolerance Protection with Enzymes (www.enzymedica.com)

4. Food allergy or food intolerance?(www.enzymedica.com)

5. Gluten In Common Medications (www.enzymedica.com)

6. DPP-IV: What it is and how it Works (www.nzymedica.com)

7. The Role of Enzymes in Autism, Gut Issues and Food Intolerances 2014 (YouTube)

8. Gluteenitalumatus pole pelgalt trendihaigus (www.tervisliktoitumine.ee)

 

Veel põnevat lugemist:

KKK - Kõik toidutalumatusest ja Enzymedica Digest Spectrumist

Kas piima- ja jahutooted võivad olla sinu seede- ja kaalumurede põhjus?

“Paha” gluteen - mis see on ning kus seda leidub?

Kas oskad leevendada oma toidutalumatust?

Süsivesikute kooma

Seedeensüüm DPP4 - abimees gluteeniprobleemi korral!

Toidutalumatus on ensüümipuudulikkuse tagajärg 

Kuidas toime tulla laktoositalumatusega?

Umbes veerand Eesti elanikest kannatab laktoositalumatuse all

Gluteenitundlikkus või -talumatus - seedeensüümid aitavad!

Kuidas valida parimaid seedeensüüme?

Miks tekib meil halb enesetunne peale nisutoodete tarvitamist?