Seedeensüümid - lahendus 9 aastat kestnud kõhumuredele!

Olen Kai, 28-aastane noor naine. Töötan igapäevaselt (kodu)kontoris, kuid olen ülejäänud päeva jooksul suhteliselt liikuv. Paljud inimesed kipuvad arvama, et seede- ja kõhuprobleemid tekivad meil pigem vanemas eas, kuid tegelikult ei ole see nii.

 

Mina hakkasin tugevate kõhuvalude ja puhituste käes kannatama juba keskkooli minnes. Alguses arvasin, et see on normaalne, et kõik kogevad koolitundide ajal puhitusi-gaase ning ei julgenud sellest kellelegi isegi rääkida. 

 

Alles 2016. aastal julgesin kõva häälega endale ja ka lähedastele tunnistada, et mul on kõhuprobleemid. Sellest tundus väga piinlik rääkida. Läksin kohe arsti juurde ning põhjalike analüüside järel sain diagnoosiks ärritunud soole sündroomi.Põhimõtteliselt tähendas see seda, et jäin oma murega üksinda.

 

Keegi mind väga aidata ei osanud. Proovisin FODMAP-dieeti, milles tuleb paljud probleeme tekitavad toiduained menüüst eemaldada. See on aga minu meelest liiga ekstreemne ja ei tundu loogiline, et nii paljusid tervislikke toiduaineid süüa ei tohi. Katsetasin ka käsimüügiravimitega, kuid tulutult. Kartsin, et peangi elu lõpuni virelema jääma.

 

 

Tegelesin pikka aega intensiivselt jooksmisega ning kõhumured olid ka siin väga suureks takistuseks. Tihti oli olukordi, kui pidin pärast jooksma hakkamist hoopis kiiresti koju tagasi minema, sest kõht otsustas, et soovib jooksu pealt kõik väljutada.

 

Mõnikord algas lihtsalt üks tugev kõhuvalu, mis ei lubanud treeningust maksimumi võtta. Kogesin pea igapäevaselt tugevaid valusid, puhitusi, gaase ning väljutamine oli väga ebaregulaarne. Sellisel moel on väga keeruline elu täiel rinnal nautida.

 

Enzymedica seedeensüümideni jõudsin sõbranna terviseblogi kaudu 2018. aastal. Ükskord, kui kohtusime, selgitas ta mulle põhjalikult, mis need on ja kuidas toimivad. Selle peale tegin esimese tellimuse ning usk just Enzymedica seedeensüümidesse on senini säilinud. Olin varem ka teiste firmade seedimist abistavaid tooteid proovinud, kuid miski minu kõhule leevendust toonud nii, nagu seda tegid Enzymedica tooted.

 

Ma ei ole kahjuks eeskujulik näide inimesest, kes on kogu aeg ensüüme kasutanud. Alguses võtsin pikemat aega leebetoimelist Digest Basicut, mis tõi leevendust, kuid mingi aeg unustasin võtta ja vaegused tulid tasapisi tagasi. 2020. aasta kevadest jäi võtmisse päris suur paus sisse, võib-olla mängis siin rolli ka suve tulek. Ajapikku tulid jälle kõik kõhumured tagasi. Tundsin end ka tihtipeale väsinult, eriti pärast süsivesikute söömist.

 

Üks Enzymedica blogipostitus sattus mingi aeg mu silme alla ja siis meenus mulle, kuidas ensüümid varem mõjusid. Otsustasin nende seda postitust lähemalt uurida ja ka teisi artikleid lugeda, et endale põhjalikult selgeks teha, millega siis ikkagi tegu on.

 

Tundsin end natuke isegi pahasti, et olin enda keha niimoodi unarusse jätnud, kui teadsin, et seedeensüümide võtmine mind varasemalt nii palju aitas. Mäletan, et istusin lootusetult mõeldes, miks mul ikka see seedimise probleem on, kui ma söön enda arust nii korralikult.

 

Tuletasin meelde, mida sõbranna kunagi rääkis ja saingi Enzymedica blogi abil teha kindlaks, miks keha enam seedimisega hakkama ei pruugi hakkama saada ning kuidas seedeensüümide lisaks võtmine toetab.

 

Otsustasin seekord tellida keskmise toimega Digest Spectrumi, mis varasemalt mu kõhule väga hästi mõjus ning ka tugevatoimelise Digest Goldi. Nüüdsest olen neid järjepidevalt võtnud ja kavatsen seda teha ka edaspidi.

 

Olen aru saanud, et parima tulemuse enesetundes võib saada ikkagi siis, kui võtad regulaarselt ning pikemaajaliselt. Nii annad kehale pikemat aega järjest puhkust. 

 

 

Sain hiljuti ka hea soovituse, et proovida Goldi ja Spectrumit vaheldumisi vastavalt sellele, mis toiduaineid ma söön. Selle peale ma ei tulnudki, et võiksin võtta mitu kapslit korraga, kui tunnen, et ühe kapsliga kogu ebamugavustunne ära ei kao. Spectrum ja Gold on mõeldud ka natukene erinevatele muredele, nii et tasub katsetada, et endale sobiv leida.

 

Saan aru ka sellest, et probleem ei pruugi olla ainult seedeensüümide puudulikkuses, vaid et mõni toiduaine ei sobi mulle ka mõnel muul põhjusel, aga eks see ongi katsetamise küsimus. Vahel ma mõtlen, et kellelgi ei ole seedimisega nii hull nagu minul, aga tegelikult on väga paljudel inimestel kõhuprobleemid. Kõik lihtsalt ei räägi sellest või ei julge tunnistada ja uurida teiste käest.

 

Kõhuprobleemid mõjutavad elukvaliteeti nii palju

Kui tookord tellitud paki kätte sain, võtsin esimese einega kohe ühe Spectrumi ja tundsin suhteliselt kiiresti end päris palju paremini. Kui ma varasemalt pidin terve päeva kontoris (ilma seedeensüümideta) olema, siis umbes kella 11.00 ajal lõid mulle kõhtu tugevad gaasivalud ning puhitused. Siis ma juba ootasin, millal saaksin kontorist koju minna. Eile olin kontoris 8 tundi ja mitte midagi polnud viga!

 

Fantastiline, et sellised asjad nagu seedeensüümid võivad minu enesetunnet nii palju parandada! Saan jälle muretult jooksmas käia ning reisimise ajal on seedeensüümide võtmine mind samuti väga palju aidanud. 

 

Nüüd tean, et seedeprobleemid on väga levinud nähtus ning seda igas vanusegrupis. Selle tekkimist võivad mõjutada mitmesugused faktorid, kuid seedeensüümide juurde võtmine on kindlasti üks kehale omasemaid viise kõhuprobleemide leevendamiseks või isegi nendest vabanemiseks.

 

Loomulikult tuleb oma toidulauda ka jälgida ja vajadusel korrektuure teha, kuid tänu seedeensüümidele saan ma jälle süüa neid toiduaineid, millest arvasin, et pean loobuma. Kui toitud tervislikult ja ikka on kõhuprobleemid, siis ei ole mõistlik mingeid toiduaineid oma menüüst välja jätta, sest nii jäävad tervisele olulised ained saamata.

 

Seedeensüümide võtmine täiendab seda, millega keha mingil põhjusel enam ise hakkama ei saa

Kui keegi ennast minu loost vähegi ära tunneb, siis mina kindlasti soovitan seedeensüüme proovida. Võib alustada Basicust, kui pole kindel, mida kasutada. Alati saab tugevama toimega tootele üle minna, et enda elukvaliteeti veelgi tõsta. Seda toonitan ka, et oma mured tuleb kõva häälega välja öelda - endale ja teistele, sest muidu ei tea keegi, et sa kannatad ja üksi võib olla raske lahendust leida. 

 

* Sooduskood annab -40% allahindluse ainult hea seedimise stardipaketile ja proovi parimat komplektile. Sooduskood kehtib registreeritud kasutajatele. Registreeri ennast siin! NB! Sooduskoodi saab kasutada ainult 1 kord.

 

NB! Lisaks võetavad seedeensüümid ei asenda tervislikku toitumist. Kõhumurede korral tuleks kõigepealt alati pöörduda arsti või teadliku nõustaja poole. Meie klientide lood on mõeldud kogemuse jagamiseks ning tarbija teadlikkuse tõstmiseks.

 

Veel põnevat lugemist:

Lae alla Eesti esimene TASUTA ärevusest vabaks e-raamat

Enzymedica seedeensüümide “kasutusjuhend”

Helena: Totaalne muutumine seedeensüümide abiga!

Diabeetiku lugu: ma ei kujuta ette, et peaksin seedeensüümidest loobuma!

Kurnatud seedesüsteem ja selle pikaajaline mõju tervisele

Pankreatiit ja seedeensüümid 

KUIDAS VALIDA PARIMAID SEEDEENSÜÜME? Tea, mille eest maksad!